top of page

Ayşegül İLDENİZ

Çocuklara robot yapmayı öğretin...

Silikon Vadisi’nde en üst düzeye yükselen kadın yöneticilerden biri olan Intel Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz, Türk gençlerinin üretken hale gelmesi durumunda ülkenin sıçrama yapabileceğini belirtti. İldeniçz, “Robotik derslerini 12 yaşındaki çocukların müfredatına koymalıyız. Geleceğin dünyası için gençlerimize robot yapmayı, yazılım yazmayı öğretmeliyiz” dedi.

- Gelecek nasıl bir gelecek olacak? 


Sensörlü! Gelecekte her şey sensörlü olacak. 2020-2025 yıllarında evimiz, iş yerlerimiz, kullandığımız tüm araçlar bir sürü akıllı nesneyle iletişime geçecek. Daha akıllı, daha az enerji kullanan, daha küçük nesneler hayatımızı yönetecek. Gömlek düğmesi büyüklüğünde çip yaptık, her türlü iletişimi bu çiple yapabiliyorsunuz. 
DEMOKRATİK TEKNOLOJİ


- Türkiye’de teknolojiye meraklıyız ve çok iyi tüketiciler olduk. Ama üretemiyoruz, akıllı teknolojilerin üretimine çok uzağız. Ne yapmalı Türkiye? 


Evet çok yaygın ve çok iyi kullanıyoruz. Sosyal ağları kullanmakta da çok iyiyiz. Üretmeye bunu döndürecek miyiz? Gençlerimiz kod yazabilecek mi? Robot yapabilecekler mi? İtalya’da 8 yaşındaki çocuk örümcek yapmış. Son gittiğim Maker Faire’de Roma’da gördüm. Ben yanına yaklaşınca örümcek kaçıyor. Çocuklar nasıl yazılım yazmayı öğrenecek Türkiye’de? Türkiye’de kodlama yapılabilmeli. Bunun için de bunları öğretenlere ihtiyacımız var. Robotik derslerini 12 yaşındaki çocukların müfredatına koymalıyız. Ekonomik büyüme mal satmak değil artık yalnızca. Geleceği iyi okumalıyız. Yerel şirketlerin güçlenmesi, çözüm üretmesi gerekiyor. Galileo ve Edison platformları ve Madam Curie hepsinin amacı teknolojiyi demoktarikleşmek. Siz de kızınızla birlikte oturup hafta sonu akıllı bir ürünü 3D yazıcıda print edip bir robot yapabilirsiniz. Biz gençlerimize robot yapmayı, yazılım yazmayı öğretmeliyiz. Geleceğin dünyasını kurmak için bunlar şart. Gençlerimizi üretken hale getirirsek ülke olarak sıçrama yaparız. 2025 yılında 50 milyar akıllı nesne olacak. Bu çok önemli…7 milyar insan bu nesneleri kullanacak. 


- Türkiye’de bu alanlarda gelişmek isteyen gençler için yeterli imkanlar yok. Ne eğitim sistemi buna izin veriyor ne de ortam. Bu gençler için tek adres Amerika mı? 
Türkiye bunu değiştirmeli. Ama evet parlaksanız, dünyanın neresinde o iş en iyi yapılıyorsa oraya gitmelisiniz. İnsanları tanıdıkça gelişirsiniz. Dünya artık global bir arena. Yepyeni teknolojiler sayesinde bir adım öteye gitmeniz mümkün. Türkiye’de eğitimli işgücünü global hale getirmeli.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr

Tim COOK

Apple’ın CEO’su: “Kodlama Öğrenmek, Yabancı Dil Öğrenmekten Çok Daha Önemli” 

 

Tim Cook, kodlama eğitiminin dünyanın her yerinde devlet okullarında zorunlu ders olması gerektiğini söyledi. Ayrıca Apple CEO’su, teknolojinin bütün işlerin temelinde yer aldığını ve kodlamanın evrensel bir rekabet alanı haline geldiğini,  insanlarda sadece mühendislerin kod yazabileceği gibi yanlış bir düşüncenin olduğunu söyledi.

Mark Elliot Zuckerberg 

En çok kullanılan sosyal ağ olan Facebook'un kurucusu Zuckerberg kod yazmayı 9 yaşındaydı. 

 

Lisede çeşitli bilim dallarında birçok ödül alan Zuckerberg, ABD'nin en saygın üniversitelerinden Harvard'a girdi.

 

Harvard'da bilgisayar bilimini okudu ve üniversitenin ilk yılında, okulun en yakışıklı ve en güzel öğrencilerinin seçildiği facemash.com isimli bir site kurdu. Sitede Harvard'daki tüm öğrencilerin fotoğrafları bulunuyordu. Ancak Zuckerbeg'in bu fotoğraflara ulaşmak için, üniversitenin veri tabanına girmesi gerekmişti.

Üniversite yönetimi tarafından veri tabanını hack'lediği ortaya çıkan Zuckerberg, disipline verilince okulu bıraktı.

Bugün ise Zuckerberg genç yaşta dünyanın en zenginleri arasına girdi. Fakat Bigdata yönetimi ve insanların yönlendirilmesinden dolayı başı çook büyük dertde.

Steve Jobs

Steve Jobs “ Bence bu ülkede herkes bilgisayar programlamayı öğrenmeli. Bir bilgisayar dili öğrenmeli. Çünkü bu, insana nasıl düşüneceğini öğretiyor. Ben bilgisayar bilimini bir sosyal bilim olarak görüyorum. Bu herkesin öğrendiği bir şey olmalı. ”

Neden çocuklar kodlamayı öğrenmeli?

 

1. Kodlama, çocukların mantıksal düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

2. Kodlama, çocuklara takımlarda iyi çalışmayı öğretir.

3. Kod öğrenmek yeni iş fırsatlarına kapı açar.

4. Kod öğrenme, çocuklara teknolojiye karşı daha fazla güven verir.

bottom of page